Zwartebonentaart met pure chocolade, kersen en meringue
Dessert | 2 uur (excl. weektijd) | 8 porties
Ingrediënten
Voor de harde wenerbodem
125g + extra patentbloem
75g boter koud, in kleine blokjes
40g witte basterdsuiker
snuf zout
½ ei geklutst
bakpapier
Voor de vulling
200g gedroogde zwarte bonen
150g kersenjam
3 eieren
50g zachte boter
120g pure chocolade 100 g fijngehakt + stukje om te raspen
50g witte basterdsuiker
1½ tl bakpoeder
Voor de meringue
65g gepasteuriseerd eiwit
125g kristalsuiker
suikerthermometer
spuitzak met grote spuitmond
Bereidingswijze
Week de bonen 8-12 uur in ruim koud water. Giet het weekvocht af, breng de bonen in een pan
met ruim water aan de kook en kook ze in 60-90 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C /hete lucht: 160°C). Bekleed een springvorm (ca.18 cm ø) met bakpapier. Doe voor de harde wenerbodem 125 g bloem, de boter, de basterdsuiker en een snuf zout in een grote kom en wrijf het tussen je handen tot een los samenhangend deeg. Voeg het ei toe en kneed het deeg kort door. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad rond uit en bekleed de bodem van de springvorm ermee. Bak de bodem ca. 20 minuten in de oven.
Doe voor de vulling de zwarte bonen, de kersenjam, de eieren, de boter, 100 g pure chocolade, de basterdsuiker en het bakpoeder in een grote kom en mix met een staafmixer tot een gladde massa. Verdeel de vulling over de harde wenerbodem en bak de taart ca. 40 minuten verder in de oven. Laat afkoelen.
Klop voor de meringue het eiwit met de garde van een keukenmachine in ca. 10 minuten luchtig.
Verhit de suiker met 3 el water in een steelpan tot 121°C. Giet de suikersiroop al draaiend bij het eiwit en laat de machine draaien tot de massa afgekoeld is en er een stevig, glanzend schuim ontstaat. Doe de meringue in de spuitzak en spuit toefjes op de taart. Rasp de overige pure chocolade over de taart.
Dit recept is tot stand gekomen door een samenwerking met Foodies Magazine.