Turkse kievitsbonen (Zeytinyağlı Barbunya)
Bijgerecht | 75 min. | 4 pers.
Ingrediënten
250g kievitsbonen (‘s nachts in water geweekt)
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 wortel, in kleine blokjes gesneden,
200g tomaten (geraspt en zonder vel) of 200g tomatenblokjes uit blik
120 ml olijfolie
Zout en zwarte peper
Handvol fijngehakte platte peterselie
400 ml water
Bereidingswijze
Week de bonen een nacht voor minimaal 8 uur.
Giet de bonen af, spoel ze af en doe ze in een pan, gevuld met veel vers water. Breng de pan aan de kook en laat ongeveer 25 minuten zachtjes koken volgens de instructies op verpakking. Giet de bonen af en zet ze apart.
Verhit 60 ml (4 el) olijfolie in een pan met deksel (voor later). Fruit de ui ongeveer 3 minuten aan op middelhoog vuur. Voeg de wortel en knoflook toe en bak nog 2 minuten en zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt. Roer de tomaten, citroensap, suiker erdoor en breng op smaak met zout en zwarte peper.
Voeg de bonen toe aan de pot en meng goed. Giet vervolgens het 400 ml water erbij, meng goed. Breng de pot aan de kook; draai dan het vuur laag, doe de deksel erop en laat 45-50 minuten sudderen of tot de bonen gaar zijn (maar niet papperig). Voeg naar wens zout en peper toe.
Controleer tijdens het koken af en toe of er voldoende water is. Als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat je 100 ml kokend water of meer toevoegt als dat nodig is. Vergeet niet het zout aan te passen na het toevoegen van water.
Als de bonen gaar zijn, zet je ze opzij en laat je ze afkoelen met het deksel erop. Besprenkel de rest van de 60 ml (4 eetlepels) olijfolie over de bonen als ze afgekoeld zijn en garneer met peterselie. Je kunt Zeytinyağlı Barbunya de volgende dag op kamertemperatuur of koud serveren. Je kunt dit gerecht eten als mezze of hoofdgerecht met knapperig brood.
Dit recept is gemaakt door Hale van TurkishTale.nl