Witte bonen in tomatensaus (Fagioli all’uccelletto)

Hoofdgerecht | 90 min. | 4 pers.

Ingrediënten

250g Valle del Sole gedroogde witte bonen
zout
2 teentjes knoflook fijngehakt
50 ml + extra olijfolie
6 takjes verse salie ca. 15 g
400 ml tomatenpassata
150g snoeptomaatjes
versgemalen zwarte peper
4 sneetjes desembrood geroosterd, voor erbij

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Was de witte bonen en week ze 8-12 uur in ruim koud water.

Giet de bonen af en doe ze in een ruime kookpan. Giet er zoveel vers water bij dat de bonen ca. 1 cm onderstaan. Voeg wat zout toe en breng de bonen aan de kook. Zet zodra het water kookt het vuur laag en kook de bonen rustig in 50-60 minuten beetgaar. Giet de bonen af en laat ze uitlekken.

Pluk intussen de blaadjes van de helft van de salie. Verhit in een ruime koekenpan 50 ml olijfolie en bak er de salieblaadjes in 1-2 minuten krokant in. Schep de blaadjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Fruit in de olie vervolgens de knoflook en de overgebleven 3 takjes salie ca. 2 minuten op matig vuur. Zorg dat de knoflook niet bruin kleurt. Blus af met de tomatenpassata, voeg de hele snoeptomaatjes toe en breng rustig aan de kook. Voeg de uitgelekte bonen toe en gaar ze in de tomatensaus nog ca. 15 minuten tot ze heerlijk zacht zijn maar nog net niet uit elkaar vallen (voorzichtig roeren!).

Breng de bonen op smaak met versgemalen zwarte peper en wat (grof gemalen) zout.
Verdeel de bonen in tomatensaus over kommen, besprenkel met olijfolie en verdeel er de krokante salie over. Geef er krokant geroosterd brood bij.

Dit recept is tot stand gekomen door een samenwerking met Foodies Magazine.