Vegan erwtensoep

Soep | 2,5 uur (excl. weektijd)| 6 pers.

Ingrediënten

450g groene spliterwten
60g lichte misopasta (grote supermarkt of toko)
75 Valle del Sole soja stukjes
2 el olie
1 ui, fijn gesnipperd
1-2 preien (350g), in dunne ringen en gewassen
50g winterwortel, grof gerapt
250g selderieknol, in kleine blokjes gesneden
40g selderijblad, blaadjes en steeltjes gehakt
1 groentebouillonblokje
150g aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
Peper en zout
Optioneel: Vega(n) rookworst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Natuurlijk kun je erwtensoep ook vegetarisch of vegan maken. Deze vegan versie is goed gevuld, stevig en vol van smaak. Het geheim? Misopasta, de Japanse gefermenteerde smaakmaker, die zorgt voor een volle umamismaak. De soja stukjes geven een zeer aangename vulling aan de soep. Deze soep is goed vullend en een echte aanrader!

Spliterwten hoef je niet te weken, maar wij kiezen ervoor het toch te doen, om zo een gebonden soep te maken waarbij de erwten zoveel mogelijk uit elkaar vallen.

Dus spoel de spliterwten af in een zeef en zet ze in de week gedurende 6-8 uur.

Doe 1 liter water en de misopasta in een pan. Roer door en breng aan de kook. Voeg de soja stukjes toe, zet het vuur uit en laat de stukjes 20 minuten wellen.

Zeef de soja stukjes door een zeef, vang de misobouillon op en druk het vocht uit de soja stukjes. Snijd de stukjes wat kleiner.

Verhit in een flinke soeppan met dikke bodem 2 eetlepels olie. Fruit de ui 5 minuten aan en schep regelmatig om. Voeg de kleiner gesneden soja stukjes toe en bak nog 3 minuten mee.

Giet de geweekte spliterwten af en vang het weekvocht op, vul dit aan tot 1 1/2 liter.

Voeg de geweekte spliterwten, prei, wortel, selderieknol, selderijblad, de aardappel, de misobouillon, het bouillonblokje en het aangevulde weekwater toe aan de ui en sojabrokjes in de soeppan. Roer goed door en breng op middelhoog vuur aan de kook. Laat op laag vuur nog 1 ½ a 2 uur zacht pruttelend koken.

Roer regelmatig, pas op voor aanzetten. Verdun zo nodig met wat extra bouillon of water als je de soep te dik vindt. Maak op smaak met versgemalen peper en zo nodig zout.

Verwarm eventueel de vega(n) worst zoals op de verpakking wordt aanbevolen. Snijd in plakjes en serveer bij de soep.

 

Dit recept is voor ons gemaakt door Joke Boon, auteur van o.a. Bonen! en haar nieuwste kookboek Linzen! Zij weet als geen ander de veelzijdigheid van peulvruchten te benadrukken in haar eerlijke recepten.