Ultieme ouderwetse erwtensoep met vlees, spek en worst

Soep | 60 min. | 4-6 pers.

Ingrediënten

450g groene spliterwten
400g schouderkarbonade
1-2 preien (350g), in heel dunne ringetjes gesneden en gewassen
1 ui, fijngesnipperd
250g selderieknol, in kleine blokjes
40g selderie, steeltjes en blaadjes fijngehakt
50g winterwortel, grof geraspt
125g gerookte spekblokjes
1 ½ vlees- of groentebouillonblokje
150g aardappel, geschild en in kleine blokjes
zout en peper
1 rookworst

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Erwtensoep is het lekkerst als je hem een dag eerder maakt. De soep zal dan namelijk iets dikker worden. Spliterwten hoef je van te voren niet te weken, maar wij doen dat toch, omdat je dan een gebonden soep overhoudt waarbij de erwten zoveel mogelijk uit elkaar vallen.

Dus spoel de spliterwten af in een zeef en zet ze in de week gedurende 6-8 uur.

Doe de karbonades in een pan met 1 liter water en breng het aan de kook. Kook het vlees in 45-60 minuten gaar en haal het vlees dan van de botten. Doe dat met je handen zodat er geen kleine botsplintertjes achterblijven. Snij het vlees in kleine stukjes, zeef de bouillon.

Giet het weekvocht van de spliterwten en vang dit op. Meet af en vul aan tot 1 liter.

Neem een grote soeppan en doe er de bouillon, het vlees, de geweekte spliterwten, het tot 1 liter aangevulde weekvocht, de prei, uien, selderieknol, gehakte selderie, wortel, spekblokjes en bouillonblokjes , aardappel en 1 tl zout in.

Breng aan de kook en laat zachtjes gaar koken gedurende 2 uur (of langer). Roer af en toe voorzichtig om en let daarbij goed op dat het niet aanzet. Gebruik eventueel een sudderplaatje. Voeg als je de soep te dik vindt nog wat extra water toe. Maak de soep op smaak met versgemalen peper.

Wel de worst volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd de worst in plakjes en serveer ze bij de soep. Traditioneel serveert men bij erwtensoep roggebrood met (katen)spek en een lik mosterd. Eet smakelijk!

 

 

Dit recept is voor ons gemaakt door Joke Boon, auteur van o.a. Bonen! en haar nieuwste kookboek Linzen! Zij weet als geen ander de veelzijdigheid van peulvruchten te benadrukken in haar eerlijke recepten.