Turkse linzensoep
Hoofdgerecht | 60 min | 4 – 6 pers
Ingrediënten
1 (water) glas Valle del Sole rode linzen
5 (water) glazen water (of verse runder-/kipbouillon)
1 ui (grof gesneden)
1 aardappel (geschild, grof gesneden)
1 wortel (grof gesneden)
2 teentjes knoflook (gesneden)
1 eetlepel tomatenpasta
1 eetlepel bloem
3 eetlepel olijfolie
Voor de topping:
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel gedroogde munt
1 eetlepel chilivlokken (pulbiber)
Fijngeknipte verse koriander
Bereidingswijze
Verhit de olijfolie in een ruime soeppan. Spoel ondertussen de linzen schoon. Terwijl je ze laat uitlekken in een zeef, voeg je de ui en de knoflook toe aan de pan. Als de ui en de knoflook glazig zijn gebakken, doe je de aardappel en de wortel erbij.
Bak een paar minuten mee alvorens de tomatenpasta toe te voegen. Na ook de tomatenpasta een paar minuten te hebben meegebakken, voeg je de bloem toe en bak je het geheel nog zo’n 2 minuten door. Voeg daarna de rode linzen toe en bak ze kort mee.
Doe nu het water of de bouillon in de pan en laat de soep koken. Als die begint te pruttelen, voeg je naar smaak peper en zout toe en zet je het vuur laag. Laat het geheel 45 minuten zachtjes koken.
Haal daarna de soeppan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Is je soep te dik? Voeg dan wat extra water toe.
Smelt in een kleine steelpan de roomboter. Roerend laat je de boter heel licht bruinen (héél licht bruin). Zet het gas uit en voeg de gedroogde munt en chilivlokken toe. Doe dit mengsel in je soep en serveer het met een partje citroen en croutons.
Dit recept is tot stand gekomen door een samenwerking met Culy.nl.