Stoofschotel van zwarte oogbonen

Hoofdgerecht | 75 min. | 4-6 personen

Ingrediënten

200g gedroogde zwarte oogbonen
30-50 ml rode palmolie (naar smaak)
2 bouillonblokjes (groente)
3 cm gemberwortel, geraspt
1 grote ui, gesnipperd
2 takjes bladselderij, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 blik tomatenblokjes (ca 400 gr.)
70g (een klein blikje) tomatenpuree
½ tl paprikapoeder
½ tl komijn (poeder)

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Week de zwartoogbonen een avond van tevoren in een grote kom met water. Heb je minder tijd? Voeg dan een halve theelepel baksoda aan heet water toe en week de bonen daar 6 uur in.

Doe de bonen de volgende dag in een pan met nieuw water en kook de bonen ca. 20 minuten voor. Giet daarna het water af.

Verhit nu de palmolie in een grote pan en fruit hierin de ui, knoflook en gember enkele minuten op laag vuur, totdat de ui glazig ziet. Voeg daarna de selderij, komijn en paprikapoeder toe en laat alles nog 1 minuut zachtjes bakken. Voeg nu de tomatenblokjes, de zwartoogbonen en het zout toe. Voeg zoveel water toe dat de ingrediënten net onder staan. Los de tomatenpuree erin op en voeg dan als laatste de bouillonblokjes toe.

Laat de stoofschotel zo, op laag vuur, ongeveer 45 minuten pruttelen. Roer af en toe goed door om aanbakken te voorkomen. Wanneer de stoofschotel klaar is, kun je hem eventueel nog garneren met gehakte peterselie.

Serveer de stobá van zwartoogbonen tenslotte heet, met rijst of funchi – eet smakelijk!

_____________________________________________

Dit recept is voor ons gemaakt door Jurino Ignacio, geboren en getogen op Curaçao en oprichter van Antilliaans-eten.nl. Hij is een groot liefhebber van de cultuur en de keuken van de Antillen en dat proef je!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. cookie verklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten