Stoofschotel met twee soorten linzen en pompoenpuree
Hoofdgerecht | 1 uur (+25 min oventijd) | 4 pers
Ingrediënten
120g groene linzen
2 el olie
100g (biologische) gerookte spekblokjes
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
200g wortel, geschild en in blokjes
200g champignons, in plakjes
1 tl gedroogde tijm
1 volle el tomatenpuree
½ el bloem
225 ml rode wijn
½ paddenstoelen of groentebouillonblokje
1 laurierblaadje
Peper en zout
Voor de puree
175g rode linzen
600g pompoen (geschild gewicht) in blokjes
250g zoete aardappel
1 paddenstoelen of groentebouillonblokje
1 ½ el olijfolie
Afwerking
25 gram amandelschaafsel
25 gr paneermeel
20 gram boter, in vlokjes
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 200 graden C.
Was de groene linzen in een zeef onder koud stromend water. Zet ze op met ruim water en kook ze 15 minuten beetgaar.
Verhit de olie in een diepe koekenpan of braadpan. Bak de spekblokjes op middelhoog vuur 5 minuten zachtjes aan. Schep af en toe om. Voeg de ui en knoflook toe en bak al omscheppend 5 minuten mee.
Doe de wortel, champignons en tijm bij het ui-spekmengsel, schep om en bak kort mee tot de champignons gaan kleuren. Roer de tomatenpuree en de bloem erdoor laat 1 minuut meebakken.
Voeg de wijn toe en schep door. Verkruimel het bouillonblokje erboven, voeg de linzen en het laurierblaadje toe, roer door en laat 5 minuten pruttelen. Maak op smaak met peper en zout.
Schep over in een ruime ovenschaal.
Maak de puree:
Was de oranje linzen in een zeef. Doe ze samen met de pompoen, zoete aardappel en het bouillonblokje in een pan. Voeg 500 ml water toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten koken tot de pompoen en zoete aardappel gaar zijn, controleer dit.
Giet af en vang het kookvocht op. Stamp tot een puree met de olijfolie en maak zo nodig smeuïger met het kookvocht. Verdeel de puree in een laag over de linzenstoofschotel. Strijk de bovenkant glad.
Meng het paneermeel met het amandelschaafsel en strooi het in een laagje over de puree. Verdeel er vlokjes boter over en bak in het midden van de voorverwarmde oven in 20-25 tot er een mooi krokant korstje op zit en de schotel bubbelt.
Serveer en geniet.
Dit recept is voor ons gemaakt door Joke Boon, auteur van o.a. Bonen! en haar nieuwste kookboek Linzen! Zij weet als geen ander de veelzijdigheid van peulvruchten te benadrukken in haar eerlijke recepten.