Sinaasappel-linzen vla met gember

Ontbijt/ dessert | 5 min (2,5 uur weektijd) | 4-6 pers

Ingredi├źnten

80 gr rode linzen , split of heel dat maakt niet uit
400 ml amandeldrink, ongezoet
300 ml versgeperste sinaasappelsap
75 gram (riet)suiker of agavesiroop
┬Ż tl gemalen gemberpoeder
1 el bakgember (uit een potje)
Klein snufje zout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Was de linzen in een zeef onder koud stromend water. Doe ze in een kom en overgiet ze met de amandeldrink. Laat 2 1/2 uur of langer weken.

Pureer de linzen met de melk in de blender of keukenmachine, gedurende 1-2 minuten. Je hebt dan een dikke romige melk. Voeg de gembersnippers toe en pureer deze kort mee.

Doe het linzenmelkmengsel in een pan en meng met de suiker, sinaasappelsap, gemberpoeder en het zout. Roer goed door.

Breng al roerend langzaam aan de kook. Laat al roerend twee minuten zachtjes doorkoken. Blijf roeren, de vla zal binden.

Serveer de vla warm, lauw of laat geheel afkoelen. Zet tot gebruik in de koelkast. Bewaar je de vla langer dan een dag in de koelkast dan dikt deze iets in, roer er dan wat extra sinaasappelsap of amandeldrink door om iets te verdunnen.

Tips van Joke Boon

Oranje linzen in de vla is natuurlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is dat heel erg lekker! Linzen, die je na het weken fijnmaalt zorgen namelijk voor een fijne binding en een fluwelen (glutenvrij) resultaat.

Sinaasappel en gember zijn een goede combinatie. Wie niet van gember houdt laat dit gewoon weg en voegt 10 gram extra suiker toe.

Warm, lauw of goed gekoeld: deze vla smaakt op alle temperaturen. Bij de koude versie is slagroom erg lekker.

Als het mandarijnen seizoen is aangebroken, zo rond Sinterklaas dan kun je deze vla ook met mandarijntjessap maken.

Heb je liever pudding? Neem dan gewoon 150-200 ml minder vocht.

Deze vla is helemaal vegan omdat je zelfs plantaardige drink gebruikt. Gewone melk van koe of geit kan uiteraard ook, dan wordt het recept vegetarisch.

Dit recept is voor ons gemaakt door Joke Boon, auteur van o.a. Bonen! en haar nieuwste kookboek Linzen! Zij weet als geen ander de veelzijdigheid van peulvruchten te benadrukken in haar eerlijke recepten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. cookie verklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten