Molukse Atjar met veel groente

Hoofdgerecht/ Bijgerecht | 30 min | 5 pers

Ingrediënten

1 kleine bloemkool
1 blikje bamboescheuten (140 gram uitlekgewicht)
250g geschrapte wortels
150g sperziebonen
100g zilveruitjes
Halve komkommer
1 ui
8 teentjes knoflook
8 kemirinoten
1 theelepel kurkuma
2 theelepels komijnzaad
2 plakjes gemberwortel
1 theelepel garnalenpasta of (soja)bonenpasta (vega)
2 salamblaadjes
1 stengel citroengras
8 eetlepels azijn
100 ml kokosmelk
4 theelepels aromat
2 runder- of groente bouillonblokjes (vega)
1,5 eetlepel suiker
3 eetlepels rijstolie

Bereidingswijze

Snijd de sperziebonen en bamboescheuten in stukken van circa 3 cm en snijd de wortels in de lengte in smalle reepjes. De bloemkoolroosjes snijd je fijn.

Schil de komkommer en snijd er stukken van circa 3 cm van. Verwijder de zachte kern en snijd de stukken dan in smalle reepjes.

Maal de kemirinoten, kurkuma, fijngesneden ui, knoflook, gemberwortel, komijnzaad en garnalenpasta (of, als je het gerecht vegetarisch wilt eten: (soja)bonenpasta) fijn in een vijzel.

Fruit de kruidenpasta met de salamblaadjes en geknoopt citroengras 3 minuten in olie.

Voeg hieraan de wortelreepjes, boontjes en bloemkoolroosjes toe en als alles beetgaar is ook de komkommer, bamboescheuten en zilveruitjes. Voeg daarna de kokosmelk, azijn, suiker, bouillonblokjes en aromat toe voor de zoetzure smaak. Als het vocht bijna kookt, is de atjar klaar.

Je kunt het gerecht zowel warm als koud eten, bijvoorbeeld als hoofdgerecht geserveerd met witte rijst. Je kunt ook een beetje ervan gebruiken als bijgerecht. De atjar bewaar je vervolgens in een potje in de koelkast (een paar dagen) of diepvries (drie maanden).

Dit recept is tot stand gekomen door een samenwerking met Culy.nl.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. cookie verklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten