Mexicaanse cornbread met Zaalouk

Bijgerecht | 55 min. | 4 porties

Ingrediënten

Voor het maïsbrood

125g bloem
120g Fioretto maïsmeel
1 zakje bakpoeder (15g)
Halve theelepel zout
120g margarine boter, gesmolten
70g suiker
2 eieren
250ml karnemelk

Voor de zaalouk

2 eetlepels olijfolie
1 grote aubergine
2 middelgrote tomaten, in blokjes gesneden met schil
2 knoflookteentjes, fijngehakt
1 jalapeno, in stukjes gesneden
1 tl paprikapoeder
1 tl curcuma
½ tl gemalen komijn
zout en peper naar smaak
1 el gehakte verse koriander
Handjevol voorgekookte kikkererwten

  

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Voor het maïsbrood

Plaats de bloem, het maïsmeel, de bakpoeder en het zout in een ruime kom. Meng deze met behulp van een garde. Zet even opzij.

Neem een andere kom erbij en mix hier de gesmolten boter (afgekoeld) en de suiker samen. Doe dit met behulp van een garde. Voeg daarna de eieren toe en mix weer kort samen. Als laatste giet je de karnemelk erbij en mix je het geheel samen.

Vet vervolgens een vierkante bakvorm in (20 of 22cm) met boter en besprenkel er wat bloem overheen. Zorg dat je alle zijkanten besprenkeld met de bloem en schud de resterende bloem eruit. Dit zal ervoor zorgen dat je maïsbrood niet zal plakken na het bakken. Bak het maïsbrood 25min in een voorverwarmde oven op 200°.

Voor de zaalouk

Verwijder 3 verticale stroken schil van elke aubergine. Gooi de verticale stroken weg en snijd de aubergines in grote blokjes. Verhit in een ruime pan de olijfolie en voeg alle ingrediënten toe (behalve de voorgekookte kikkererwten). Dek af op middelhoog vuur tot de groenten zacht zijn, dit duurt ongeveer 25 minuten. Roer af en toe om ervoor te zorgen dat de groenten niet aan de pan blijven kleven.

Haal het deksel van de pan af en pureer vervolgens alles met behulp van een vork of stamper. Laat op middelhoog vuur verder koken totdat alle vloeistoffen verdampen. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Voeg als laatste de voorgekookte kikkererwten toe en meng alles goed samen.

Voor het samenstellen van het gerecht

Na het bakken van de cornbread, laat je deze volledig afkoelen in de bakvorm. Verwijder vervolgens voorzichtig de cornbread van de bakvorm en snijd deze in gelijke vierkanten stukken. Verspreid op elke stuk 1 à 2 eetlepels van de zaalouk. Werk af met versgehakte koriander en chili flakes.

Serveer en geniet!

 

 

Dit recept is gemaakt door Soumia van De Keuken van Sou

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. cookie verklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten