Maïscake met Limburgse appelstroop, appel en tijm
Taart | 70 min. | 12 porties
Ingrediënten
150 gram Valle del Sole maismeel
100g patentbloem
165g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
200g fijne kristalsuiker
16g bakpoeder
Rasp en sap van 1 citroen
2 appels naar keuze
4 eieren
2 el Limburgse appelstroop
7 el kookroom
10 takjes tijm
1 tl zout
Andere benodigdheden:
springvorm (22cm)
bakpapier
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius. Bekleed de springvorm aan de onderkant met bakpapier en vet de vorm goed in met boter of olie.
Doe de appelstroop met de kookroom, 3 takjes tijm en een vierde deel van het zout in een pannetje en verwarm al roerend tot een geheel. Zet apart tot later.
Mix de suiker en de boter in zo’n 5 minuten mooi zalvig. Voeg een voor een de eieren al mixend toe. Voeg het volgende ei pas toe als het voorgaande ei echt helemaal goed opgenomen is.
Meng in een kom de maismeel, patentbloem, bakpoeder en de rest van het zout door elkaar.
Risp de blaadjes tijm van de resterende takjes af en hak de blaadjes fijn. Rasp een van de appels grof en meng met het tijm, de citroensap en rasp. De appelkern kun je wegdoen.
Doe het bloem mengsel bij het ei-boter mengsel en spatel goed door elkaar. Spatel daarna ook het appelmengsel erdoorheen.
Snij de laatste appel in dunne plakjes en leg deze dakpansgewijs in de springvorm. Giet hier de
appelstroopkaramel overheen. Doe dan de cakemix eroverheen en strijk mooi uit.
Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar in de oven. Controleer na 35 minuten met een houten prikkertje. Komt de houten prikker schoon uit de cake, dan is hij gaar. Zo niet, bak de cake dan nog eens 5 minuten en controleer nog eens. Stort de cake op een rooster en laat goed afkoelen.
Dit recept is gemaakt door Inge van knoeienmetinge.