Linzenspread met tomaat en krokante linzen topping

Borrelhapje | 50 min | 4 pers

Ingrediënten

250 gr smaaktomaatjes (neem de lekkerste die je kunt vinden)
100g groene linzen (ongekookt)
1 tl gedroogde tijm
zeezout en versgemalen peper
olijfolie
gegrild of geroosterde sneetjes (stok)brood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor tot 180 graden C.

Halveer de tomaatjes en leg ze met de snijkant naar beneden in een ingevette ovenschaal. Bestrooi ze met tijm en een beetje zout en besprenkel royaal met olijfolie. Zet de tomaatjes in de oven en rooster ze 30 minuten.

Was de linzen in een zeef en kook ze in ruim water gaar in 15-18 minuten. Laat ze uitlekken in een zeef. Neem 4 eetlepels van de linzen en zet deze apart.

Pureer de rest van de linzen samen met de geroosterde tomaatjes en de sappen en olie die tijdens het roosteren zijn vrijgekomen, met de staafmixer of in de keukenmachine tot een mooie spread. Proef en maak op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout.

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de 4 eetlepels linzen die je apart hebt gezet al omscheppend op middelhoog vuur in 15 -20 minuten droog, bruin en knapperig. Bestrooi licht met zeezout.

Rooster het brood en besmeer deze met de spread. Bestrooi ze vervolgens met de gebakken linzen en dien meteen op.

Tips van Joke Boon

Deze smaakvolle linzenspread met slechts twee (hoofd)ingrediënten is ongelooflijk simpel om te maken. Neem de lekkerste smaaktomaatjes die je je kunt veroorloven, dat zorgt voor het fijnste resultaat. Deze spread serveer je op geroosterd brood en bestrooi je daarna met gebakken linzen die door het bakken heerlijk knapperig worden. Succes verzekerd.

Je kunt deze spread op een heleboel manieren gebruiken: op crostini of bruschetta, een toastje, op gebakken bladerdeeg, als dip of door een salade of gewoon op brood. Het is het ideale recept voor feestdagen.

Trouwens ken jij het verschil tussen bruschetta en crostini? Dat is het formaat. Beide zijn gegrild of geroosterd en belegd brood: de crostini maak je van een dun sneetje stokbrood een bruschetta van sneetjes ambachtelijk brood.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. cookie verklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten