Kruidige gele erwtensoep met kip
Soep | 75 min. | 6-8 pers.
Ingrediënten
300g gele spliterwten
500g (biologische) kippenbouten of kipdrumsticks
2 el olie
1 flinke ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
2 tl gele currypasta
1 tl gedroogde tijm
150g zoete aardappel, in kleine blokjes
100g wortel, in kleine blokjes
125g zoetzure appel, zoals Elstar of Jonagold in kleine blokjes
2 kippen- of groenten bouillonblokjes
zout en versgemalen peper
½ bos krulpeterselie, fijngehakt
Bereidingswijze
Gele spliterwten zijn minder bekend dan de groene variant. Dat is jammer want ze zijn erg lekker. In deze versie van een erwtensoep 2.0 combineren we ze samen met kleurige wortel, zoete aardappel, currypasta en kip.
Spoel de gele erwten af in een zeef en zet ze in de week gedurende 6-8 uur.
Doe de kip met 1 liter koud water, 1 tl zout en wat versgemalen peper in een pan. Breng aan de kook en laat 60 minuten zachtjes trekken. Zeef daarna de bouillon en pluis het vlees van de botjes en verwijder het vel. Snij het vlees in kleine stukjes.
Verhit in een soeppan met dikke bodem 2 el olie. Fruit de ui, knoflook, bleekselderij en currypasta al omscheppend 10 minuten zachtjes aan. Giet de geweekte spliterwten af en vang het weekvocht op. Vul aan met koud water tot 1 liter.
Voeg aan het ui-bleekselderijmengsel zoete aardappel, wortel, appel, tijm, uitgelekte erwten, de bouillonblokjes en het tot 1 liter aangevulde weekvocht toe en roer goed door. Breng aan de kook. Laat 1 uur zachtjes koken, roer af en toe.
Voeg zodra de kippenbouillon en het kippenvlees klaar zijn deze toe aan het erwtenmengsel in de soeppan en roer goed door. Kook nog 30 minuten en roer regelmatig.
Voeg tot slot de krulpeterselie toe en roer door. Proef en maak op smaak met peper en zo nodig wat extra zout.
Dit recept is voor ons gemaakt door Joke Boon, auteur van o.a. Bonen! en haar nieuwste kookboek Linzen! Zij weet als geen ander de veelzijdigheid van peulvruchten te benadrukken in haar eerlijke recepten.