Indiase linzenballetjes
Bijgerecht | 25 min | 4 pers
Ingrediënten
Voor de linzenballetjes
150g rode linzen
20g cashewnoten
3 el bloem + extra bloem om de balletjes te paneren
1/2 sjalot, fijn gesnipperd
1/2 rode peper, fijngehakt
2cm gember, geschild en fijn geraspt
2 tenen knoflook
1 tl garam masala
1/2 tl zout
1 limoen, in partjes
Voor de dip
2 tenen knoflook, grof gehakt in kleine stukjes
1 groene kleine chilipeper, in kleine stukjes
1 bos verse peterselie
4 takjes munt
200ml Griekse yoghurt
Zout naar smaak
Bereidingswijze
Kook de linzen gaar in 10 minuten. Hak ondertussen in de keukenmachine de cashewnoten tot kleine stukjes.
Hak in de keukenmachine de knoflook en groene chilipeper fijn. Voeg hierna de peterselie en de blaadjes van de takjes munt toe en maal alles fijn. Draai tot slot de Griekse yoghurt mee totdat alles goed is gemengd en breng op smaak met zout. Zet de dip alvast klaar in een schaaltje.
Giet de linzen na het koken af en laat deze goed uitdampen en uitlekken. Breng een pan met 2 cm zonnebloemolie op een temperatuur van 180 graden (de juiste temperatuur is bereikt wanneer een hoekje van een houten pollepel belletjes geeft in het vet). Meng in een kom de uitgelekte linzen met de cashewnoten, bloem, sjalot, rode peper, gember, geperste knoflook, garam masala en zout.
Draai balletjes van het linzenmengsel (eventueel met natte handen tegen het plakken) en rol de balletjes door een laagje bloem. Bak de balletjes in 3 tot 5 minuten goudbruin en krokant. Serveer de balletjes op een mooi bord samen met de dip en limoenpartjes.
Dit recept is tot stand gekomen door een samenwerking met chef-kok Denise Grootendorst. In haar video neemt ze je mee in alle stappen van dit recept.
Fotografie: Renske van Buren.