Bruine bonen met rijst (BBR)
Hoofdgerecht | 30 min | 4 pers
Ingrediënten
500g bruine bonen
200g spekjes
250g rundvlees, in blokjes gesneden
2 tomaten, in blokjes gesneden
2 grote uien, gesnipperd
2 takjes selderie
1 bouillonblokje
2 pimentkorrels
1 Madame Jeanette peper
1 theelepel suiker
sambal (naar smaak)
300g rijst
4 el olie
Optioneel:
ingelegde komkommer
sambal
Bereidingswijze
Laat de bruine bonen een nacht van tevoren weken.
Kook de bruine bonen de volgende dag volgens de verpakking (ongeveer 40 à 50 minuten) en giet af. Zet even apart.
Bak ondertussen 100 gram spekjes en al het rundvlees in boter of olie bruin, samen met de gesneden ui en de tomaten. Voeg daarna de bruine bonen, de pimentkorrels en het bouillonblokje toe. Roer goed en geef het geheel af en toe een scheutje water.
Laat het geheel op een zacht vuurtje koken totdat het vlees en de bonen zacht zijn. Voeg nu een Madame Jeanette-pepertje, de takjes selderie en een theelepel suiker toe en laat het nog even sudderen. Proef en voeg naar smaak een beetje sambal toe.
Verhit in een ander pannetje 4 eetlepels olie en bak hierin nog eens 100 gram spekjes. Voeg dan de gesnipperde ui toe en bak nog even mee. Doe vlak voor het opdienen het gebakken mengsel bij de bruine bonen.
Serveer met rijst en eventueel met ingelegde komkommers en sambal.
Dit recept is tot stand gekomen door een samenwerking met Culy.nl.