Belgische bonenstoof met bier
Hoofdgerecht | 1 uur en 30 min (excl. weektijd) | 4 pers
Ingrediënten
250g gedroogde bruine bonen
250g gedroogde witte bonen
olie om te bakken
1 rode ui gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
1 tl speculaaskruiden
2 el appelstroop
2 zoete aardappels geschild en in blokjes
200g bloemkool in kleine roosjes
1 flesje bokbier 330 ml
1 laurierblaadje
1 tl gedroogde tijm
½ groentebouillonblokje
zout en peper
200g (vegetarische) spekjes
4 el fijngehakte peterselie
zilveruitjes voor erbij
piccalilly voor erbij
Voor de croutons
1 teentje knoflook geperst
2 el olijfolie
2 sneetjes oud witbrood in blokjes
Bereidingswijze
Week de bonen 8-12 uur in ruim koud water. Giet het weekvocht af, breng de bonen in een pan met ruim water aan de kook en kook ze in 40-50 minuten gaar. Giet de bonen af.
Verhit een flinke scheut olie in een braadpan en fruit er de ui en de knofl ook ca. 4 minuten in. Voeg de speculaaskruiden en de stroop toe en bak al roerend even mee. Doe de zoete aardappel en de bloemkoolroosjes bij de uien in de pan en bak even mee.
Blus af met het bokbier, doe de laurier en de tijm erbij en verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat met een deksel schuin op de pan ca.10 minuten rustig stoven. Doe de bonen erbij en verwarm nog ca. 10 minuten mee. Breng de stoof op smaak met zout en peper.
Roer intussen voor de croutons de knoflook door de olie en meng dit goed door het brood. Bak de croutons in een koekenpan knapperig en goudbruin. Haal de croutons uit de pan en laat afkoelen op een stuk keukenpapier. Verhit een scheutje olie in de koekenpan en bak er de vegetarische spekjes in ca. 5 minuten krokant in.
Verdeel de bonenstoof over kommen en garneer met de vegetarische spekjes, de croutons, de peterselie en zilveruitjes. Serveer met de piccalilly .
Dit recept is tot stand gekomen door een samenwerking met Foodies Magazine.