Amritsari Chole met kikkererwten
Hoofdgerecht | 60 min. (+weektijd ‘s nachts) | 4 pers.
Ingrediënten
Kruidenpakketje
1 el thee bladeren
3-4 gedroogde rode chillies
2,5 cm kaneelstok
2-3 zwarte kardemon
2 laurierblaadjes
Voor de jus
4 el olie / ghee
2 zwarte kardemom
2 hele rode chili pepers
2 laurierblaadjes
1 theelepel komijnzaad
2,5 cm gember,
4-5 teentjes knoflook
2 rode pepers geplet en tot een ruwe pasta gemaakt
2 middelgrote rode uien, fijngehakt
1 tl kurkumapoeder
1 tl rode chilipoeder
1 tl cayennepeperpoeder
2 tl korianderpoeder
Zout en peper naar smaak
2 middelgrote tomaten, fijngehakt
1 tl garam masala-poeder
1 tl karwijzaad
1 el granaatappelpoeder of verse pitten die grof gemalen zijn
Verse granaatappelpitjes en koriander voor garnering
Bereidingswijze
Voeg de kruiden voor het kruidenpakketje in een theezakje en bind deze dicht. Week de kikkererwten samen met het kruidenpakketje één nacht in een ruime hoeveelheid water.
Voeg de geweekte kikkererwten en het kruidenpakketje in een diepe pan en kook deze in een ruime hoeveelheid water in 1,5-2 uur totdat de kikkererwten zacht aanvoelen. Gooi het kruidenpakketje weg, maar houd het kookvocht en de kikkererwten warm.
Maak voor de jus een pasta van de knoflook, gember en verse chilipepers. Gebruik een snufje zout om de pasta te maken.
Verwarm de olie/ ghee in een pan en voeg de zwarte kardemom, hele rode gedroogde chili’s, laurierblaadjes en komijn toe. Zodra je de kruiden kunt ruiken, voeg je de gember-knoflook-chilipasta toe.
Voeg na 2 minuten de uien toe en kook ze glazig. Eenmaal bruin, voeg dan de kruidenpoeders (koriander, kurkuma, cayennepeper en rode peper) toe en kook de uien tot ze goed geroosterd zijn en een bruinachtige kleur hebben. Voeg vervolgens de fijngehakte tomaten toe en breng alles op smaak met peper en zout.
Voeg een beetje water toe en kook de jus. Voeg vervolgens de karwijzaad en garam masala toe voor de geur. Kook alles 2-3 minuten.
Voeg de kikkererwten met het gekruide water toe aan de jus. Voeg zodra de jus begint te koken het granaatappelpoeder toe. Als je deze niet hebt kunnen vinden, sla deze stap dan over en voeg aan het einde een beetje citroensap toe bij het serveren. Kook dit mengsel 20-25 minuten tot de jus is ingedikt.
Garneer met korianderblaadjes en verse granaatappels en serveer met rijst of brood.
Tip
Bekijk alle stappen van dit recept in ons blog ‘Aan de slag om je eigen Amritsari Chole te maken’
Dit recept is voor ons samengesteld door Ishu van Ishueats.nl. Zijn Indische achtergrond en passie voor goed en lekker eten inspireert hem de lekkerste en meest smaakvolle recepten te ontwikkelen.