Pastel de Milho
Bijgerecht | 60 min. | 12 porties
Ingrediënten
Voor het deeg
500g Fioretto maïsmeel
3 bananen
250g zoete aardappel, ongeschild
Voor de vulling
1 ui (fijn gesneden)
2 knoflooktenen (fijngehakt of puree)
2 laurierblaadjes
2 tl tomatenpuree
1 tl pepervlokken of 1/3 rode chili peper (fijngehakt)
1 tl witte wijnazijn
1 limoen (sap)
3 blikjes tonijn in olie (uitgelekt)
olijfolie en zonnebloemolie
Bereidingswijze
In Kaapverdië kom je de Pastel de Milho op bijna elke straathoek tegen, langs de weg op een festival en zelfs op de markt. Wij nemen je stap voor stap mee om je eigen Pastel de Milho te maken.
Voorbereiding
Breng een grote pan water met zout aan de kook. Zorg ervoor dat er voldoende water in de pan zit, zodat de zoete aardappelen onder water staan. Ondertussen kun je beginnen met het schillen van de zoete aardappel. Snijd deze vervolgens in even grote stukken. Als het water kookt kun je de zoete aardappel stukken voorzichtig in de pan doen. Kook ze tot ze zacht genoeg zijn om te pureren en haal ze uit de pan (bewaar het water), pureer de zoete aardappel en laat ze afkoelen.
Snijd de bananen in stukjes en meng ze met de zoete aardappel. Voeg nu 5 kopjes maismeel toe en begin met het mengen tot je een deeg krijgt. Als het deeg te zacht is, voeg dan eventueel wat maismeel toe en als het deeg te droog wordt, voeg je wat water van de gekookte aardappelen toe. Rol het deeg tot een bal, dek af met een vochtige doek en zet het apart terwijl je de vulling klaarmaakt.
Vulling
Doe de tonijn in een kom samen met de rode chili peper, knoflook, limoensap, azijn, snufje zout en meng goed.
Verhit een pan met wat olijfolie en fruit de ui met de tomatenpuree en laurierblaadjes voor zo ongeveer 3 minuten en voeg daarna het tonijnmengsel toe. Roer ongeveer 5 minuten goed door en voeg indien nodig wat zout en peper toe.
Nu je het deeg en de vulling klaar hebt, ben je klaar om te beginnen met vouwen. Haal het deeg uit de koelkast en neem een grote snijplank en leg daarop een stuk plasticfolie of een vel bakpapier.
Je kunt dit gebruiken als handig hulpmiddel om je deeg te rollen, te vullen en te vouwen.
Neem een stuk deeg en maak met je hand een kleine bal. Druk op het plastic vel of bakpapier en vouw het dicht. Rol voorzichtig om met je deegroller om je deeg plat en op de juiste dikte uit te rollen. Steek het daarna uit met een deegcirkel. Vouw het voorzichtig open en vul je deeg met het tonijnmengsel. Sluit het weer tot een halve maan en druk voorzichtig op de randen om je deeg te verzegelen. Herhaal dit proces totdat al je deeg op is.
Nu ben je klaar om de gebakjes te bakken. Verhit ten minste 8 cm zonnebloemolie in een grote pot tot een temperatuur van 180°C. Probeer je Pastel de Milho voorzichtig in de hete olie te leggen met een spatel die tegen hitte kan. Bak de pasteitjes tot ze goudbruin zijn en werk in porties om de pan niet te vol te maken. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
Serveer en geniet, Bon a petite!
Dit recept is tot stand gekomen door een samenwerking met Hennie van hennieskitchen.com