Broodje falafel

Hoofdgerecht | 30 min. (excl. weektijd) | 4 pers.

Ingrediënten

Voor de falafel

250g gedroogde kikkererwten
1 aardappel middelgroot
1 ui fijngesnipperd
1 teentje knoflook geperst
2 tl komijnpoeder
½ tl chilivlokken
1 bosje dille 20g, fijngehakt
1 bosje koriander 20g, fijngehakt
1 bosje peterselie 20 g, fijngehakt
zout en peper
1 tl bakpoeder
olie om in te frituren

Voor de saus

sap van ½ citroen
5 el tahin
1 teentje knoflook geperst
zout

Voor erbij

4 pitabroodjes geroosterd en opengesneden
½ komkommer gehalveerd en in plakjes
12 cherrytomaten gehalveerd
1 kropje mini romainesla de blaadjes losgesneden
verse korianderblaadjes
evt. sambal

Bereidingswijze

Week voor de falafel de kikkererwten 12 uur in koud water.

Kook de aardappel in de schil in 15- 20 minuten gaar. Giet de geweekte kikkererwten af, laat ze uitlekken op een schone theedoek en dep ze daarna goed droog; hoe droger de erwten zijn hoe beter. Pel de schil van de aardappel en rasp hem. Doe de kikkererwten in een keukenmachine samen met de ui, de knoflook, de specerijen, de verse kruiden en royaal zout en peper en maal alles goed fijn. Roer het bakpoeder en de geraspte aardappel erdoorheen.

Roer voor de saus het citroensap en 50 ml water door de tahin. Is de saus te dik, voeg dan nog een scheutje water toe. Roer de knoflook erdoorheen en breng de saus op smaak met zout.

Vul een frituurpan of een hoge pan met een stevige bodem met een flinke laag olie en verhit de olie tot ca. 180°C. Maak van het kikkererwtenmengsel stevige falafelballetjes met behulp van een ijsschepje of draai balletjes met je handen en druk ze stevig aan. Controleer eerstmet 1 balletje of de olie heet genoeg is, de olie rondom het balletje moet direct gaan bruisen.

Frituur de balletjes enkele minuten in de hete olie tot ze rondom goudbruin en krokant zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Vul de pitabroodjes met de falafel, de komkommer, de tomaat en de sla. Maak af met een flinke schep tahinsaus, wat korianderblaadjes en eventueel chilisaus naar smaak.

 

 

 

Dit recept is tot stand gekomen door een samenwerking met Foodies Magazine.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. cookie verklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten