Het Suikerfeest (Eid al-Fitr) volgt na de vastenmaand Ramadan, waarbij moslims wereldwijd vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Voor Moslims is het Suikerfeest een manier om de vastenmaand, feestelijk af te sluiten. Er wordt flink uitgepakt met cadeaus, mooie kleren en uiteraard veel (voornamelijk zoete) lekkernijen.
Samen zijn
Voor Moslims is de Ramadan een moment van bezinning, waarbij zelfdiscipline centraal staat. Door het vasten leert men om geduldig, bescheiden en spiritueel te zijn; het wordt gezien als de zuivering van de ziel. Men voelt zich op deze manier verbonden met arme en hongerige mensen op andere plekken in de wereld. Op de momenten dat er wel gegeten wordt (voor zonsopgang en na zonsondergang) doet men dat met familie en vrienden.
Ook het Suikerfeest staat in het teken van het samenzijn met familie en vrienden. Het feest duurt in totaal drie dagen en wordt in veel landen verschillend gevierd. Het begint met een speciaal ontbijt met familie, gevolgd door een feestgebed in de moskee waar iedereen (ook vrouwen en kinderen) bij mogen zijn. Men feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan middels een stevige omhelzing en de woorden ‘Eid Mubarak’ dat vrij vertaald ‘gezegend feest’ betekent.
Na het gebed gaat men bij elkaar op visite, waar iedereen elkaar verwent met snoepjes, zelfgebakken koekjes en andere heerlijkheden, zoals baklava en dadels. Iedereen trekt feestelijke kleding aan en de kinderen krijgen cadeautjes.
Zoetigheid
Het Suikerfeest is een eeuwenoude traditie dat over de hele wereld gevierd wordt. De lekkernijen die gegeten worden verschillen van land tot land, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat men begint met iets zoets. Zo begint in Egypte het Suikerfeest met het eten van een dadel en het drinken van een glas melk, in India eet men een dessert gemaakt van vermicelli en gesneden amandelen en in Syrië eten men volgens de traditie een pudding gemaakt van kaneel en gesneden amandelen.
En zoetigheid daar houden wij ook wel van. Speciaal voor het aanstaande Suikerfeest hebben we daarom een top 5 van onze zoete heerlijkheden op een rij gezet. Eid Mubarak!
Carrotcake is een taart die altijd kan. Wij combineren wortels, dadels en bananen met kokosolie. Zo krijg je een heerlijke smeuïge taart!
In deze brownies zitten naast rode linzen ook banaan, noten en rode biet. Een verrassende combinatie die geweldig uitpakt.
Een luchtig en fris zoet beslag! Deze tropische cheesecake is rijk aan eiwit en heerlijk voor in een warme zomer.
Een waanzinnig smeuïge chocoladetaart met zwarte bonen. De chocolade, kersen en Italiaanse meringue maken de zwarte bonen heerlijk zoet. Proef zelf maar!
Rode linzen in de vla; een bijzondere, smaakvolle combinatie. Heerlijk als ontbijt of om een etentje mee af te sluiten.