Spliterwten: ga jij voor groen of geel?

Spliterwten zijn de populairste peulvruchten in Nederland. Met name de groene spliterwten worden traditioneel gezien vooral in onze wintermaanden gegeten als de pannen met erwtensoep weer op tafel staan. Maar ben jij ook bekend met de gele spliterwten? En wat weten we eigenlijk van deze erwten?

Verschil tussen erwten en spliterwten

Het begint allemaal met de welbekende doperwt. Als je deze kleine, ronde erwt droogt worden ze groene erwten genoemd. Groene erwten zijn zoet van smaak en zitten boordevol voedingsvezels, eiwitten en ijzer. Zodra we onze gedroogde groene erwten hebben geplukt, wordt het velletje dat om de erwt heen zit verwijderd. Vervolgens worden de twee erwtenhelften gespleten. Vandaar dan ook de naam spliterwten. Dit gaat gemakkelijk omdat de helften in het velletje van nature een beetje los van elkaar zitten.

Door groene erwten te splijten en het velletje te verwijderen verandert de textuur van de erwt zodra je hem gaat weken en koken. Hij wordt mooi zacht en verliest zijn vorm waardoor deze spliterwt nu heel geschikt is voor soepen, stoofschotels en puree.

Groen of geel?

Groene spliterwten | Valle del SoleGele spliterwten | Valle del Sole

Gele erwten zijn in Nederland iets minder bekend. Gelukkig zien we dat ze aan een opmars bezig zijn en terecht. De gele erwt is namelijk wat milder en zoeter van smaak, waardoor deze uitermate geschikt is voor zowel hartige als zoete gerechten. Vooral buiten West-Europa wordt de gele spliterwt in veel gerechten verwerkt. Van oudsher zien we de gele variant terug in gerechten zoals Dahl en Surinaamse roti, maar je kunt de gele spliterwt ook goed gebruiken in de Hollandse erwtensoep. Zo geef je eenvoudig een zomerse twist aan een winters gerecht.

Recepten met spliterwten

Moksi Alesi in pan | Valle del Sole

De toepassing met spliterwten is oneindig en gaat verder dan een warme kom ‘snert’. Wat dacht je van groene spliterwten met een beetje boter en munt als bijgerecht? Probeer en varieer en je zult versteld staan van de mogelijkheden. We dagen je graag uit om onze Hollandse erwtensoep eens te maken met gele spliterwten.

En wat dacht je van een heerlijk Surinaams gerecht; Moksi Alesi. Van de presentatie alleen al wordt je al vrolijk. Laat die zomer maar komen!

Moksi Alesi

Hollandse erwtensoep

Kijk voor meer recepten met peulvruchten op onze receptenpagina.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. cookie verklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten