Geschreven door Jurino Ignacio
Voor Antillianen is deze soep met rode kidneybonen het ultieme ‘comfort food’. We kennen het van vroeger en het roept ongetwijfeld herinneringen op. Het is een heerlijk verwarmende soep die je maakt met kidneybonen, zoutvlees en groenten.
De soep is door de toevoeging van de suiker een beetje zoet. Precies zoals we er op de Antillen gek op zijn. Na het koken van de bonen wordt de soep lekker dik. Meestal serveren we ‘m in een kommetje met toevoeging van wat gekookte rijst. Maar ook zonder rijst is de soep al lekker en machtig genoeg. Een echte maaltijdsoep dus!
Soep van vroeger
Ik herinner me dat mijn oma deze soep altijd maakte wanneer er veel mensen kwamen eten. Ze begon dan al vroeg met koken en na een paar uur stond er een grote, dampende pan met soep waar je ’n heel weeshuis van te eten kon geven.
Bleef er na het eten soep over? Geen probleem! Iedereen kreeg een bakje soep mee naar huis. Een dag later smaakt hij namelijk nóg lekkerder!
Vlees of vegetarisch
In de traditionele versie van deze soep gaan ook stukjes gerookte varkensstaart. Die kun je bij de toko kopen in een emmertje in de koeling. Lijkt dit ingrediënt je nou niet geweldig, dan kun je het ook prima weglaten of vervangen door stukjes gerookte spareribs (‘krabbetjes’). Zelf maak ik de soep met alleen zoutvlees. Dat is ook al heel lekker!
Eet je vegetarisch of vegan? Dan kun je al het vlees vervangen door een vleesvervanger met een stevige ‘bite’. Seitan bijvoorbeeld. Deze vleesvervanger op basis van tarwegluten blijft zelfs na lang koken stevig genoeg… een beetje zoals kipfilet.
Wil je deze soep zelf uitproberen? Hier vind je het volledige recept.
Wij vinden het altijd erg leuk om te zien hoe een recept bevallen is. Laat je het ons weten op onze social media @valledelsolenl?