Wij worden blij van lekker eten, van wereldse recepten en kleurrijke gerechten. De juiste ingrediënten mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Al meer dan 30 jaar streven wij iedere dag weer om de hoogst mogelijke kwaliteit producten te leveren. Puur en met zo min mogelijk onnodige toevoegingen. De komst van de internationale Nutri-Score juichen we daarom van harte toe. Door deze score zie jij in één oogopslag of een product voldoet aan de juiste balans in voedingswaarden. Wij zijn sinds kort gestart om onze producten te voorzien van deze score, zodat jij tijdens het boodschappen doen een weloverwogen keuze kunt maken.
Wat is de Nutri-Score?
Nutri-Score is een voedselkeuze logo speciaal voor levensmiddelen welke als doel heeft om consumenten te helpen bij het maken van een gezondere keuze binnen een productgroep. Het is een internationaal logo, ontwikkeld door onafhankelijke Franse wetenschappers dat inmiddels is uitgerold in Frankrijk, Duitsland, België, Spanje en Zwitserland. Nederland volgt begin 2022. De eerste resultaten zijn heel positief. Uit meerdere Europese onderzoeken blijkt dat consumenten daadwerkelijk een gezondere keuze maken dan voorheen en dat juichen wij alleen maar toe.
Bij de Nutri-Score wordt een product in zijn totaliteit beoordeeld. Daarbij wordt gekeken naar de voedingswaarden zoals vermeld op het etiket. Er wordt gekeken naar de goede eigenschappen, zoals vezels, eiwitten, groente en fruit als ook naar de minder goede waarden. Denk hierbij aan de hoeveelheid suiker, vet en zout. Op basis van de balans van deze voedingswaarden wordt een ruwe score berekend (van -15 tot +40), die vervolgens vertaald wordt in een score die wordt weergegeven binnen een schaal van A – E, waarbij de A staat voor de meest gezonde samenstelling en de E voor de minst gezonde.
Bron: Rijksoverheid.nl
Bevat een product veel koolhydraten, suikers, verzadigde vetten en zout dan heeft dit een negatieve invloed op de score en zal deze hoger uitvallen. Zitten er juist veel fruit, groente, peulvruchten, noten, vezels en eiwitten in een product, dan drukt dit de score. Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje. Een product met een A score kan best zout of suiker bevatten, zolang het maar niet teveel is en er voldoende gezonde ingrediënten en voedingswaarden tegenover staan.
Zo bereken je de Nutri-Score
Om een Nutri-Score te berekenen start je met het voedingswaarden etiket op de achterkant van een verpakking. Wij nemen als voorbeeld onze babymais in blik. Wanneer we kijken naar het etiket dan zien we het volgende:
Deze waarden kunnen we plaatsen in onderstaand Nutri-Score overzicht. De negatieve punten voor Energie, Suiker, Verzadigde vetzuren en Natrium zijn in dit geval 0, 0, 0 en 1 en de positieve punten zijn voor Groente 1, Vezels 2 en Proteïne 0. Samen maakt dit de ruwe score van 1 – 3 = – 2.
De ruwe score kun je vervolgens plaatsen in onderstaand overzicht om de uiteindelijke Nutri-Score te berekenen. Voor onze babymais geldt dat deze met een ruwe score van -2 een Nutri-Score A krijgt.
Als we kijken naar de rest van ons assortiment dan kunnen we met trots zeggen dat het merendeel van ons assortiment een A-score heeft. Onze gedroogde peulvruchten, peulvruchten in blik, meelsoorten en onze groenten zijn allen voorzien van een A-score. De enige groep die lager uitvalt zijn onze kokosproducten. Dit komt doordat het vetpercentage van deze producten veelal hoger uitvalt, dat de score niet ten goede komt. Aangezien dit producten zijn die je niet dagelijks gebruikt is ons advies dan ook, geniet er lekker van, maar wel met mate.