De Surinaamse keuken kenmerkt zich door rijst, casave, zoutvlees, kousenband, bakkeljauw en Madame Jeanette pepers. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen en delen graag de lekkerste recepten. Zo hebben we onlangs de Jarpesie Moksi Alesi van This Girl Can Cook toegevoegd. Deze zussen, geboren in Amsterdam, maar met Surinaamse ouders weten als geen ander de Surinaamse eetcultuur over te brengen.
Moksi Alesi
Moksi alesi, betekent vrij vertaald ‘gemengde rijst’. Het is een gerecht dat je makkelijk naar eigen inzicht kunt aanpassen en waar je van alles aan kan toevoegen zoals verschillende soorten vlees en vis. Doordat je het gemakkelijk in grote hoeveelheden kunt maken wordt dit gerecht vaak op feestjes geserveerd, waardoor voor velen Moski Alesi een feestelijke bijklank heeft.
Hoewel in de traditionele variant vlees of vis wordt toegevoegd, maken de zussen het gerecht soms ook veganistisch. Welke variant ze ook kiezen ze voegen sowieso extra groente toe, omdat dat niet in elke moksi alesi variant aanwezig is.
Van generatie op generatie
Zoals bij de meeste Surinaamse gezinnen worden recepten overgedragen van generatie op generatie. Zo ook bij de zussen; “Onze moeder heeft leren koken van onze oma en we kunnen zeggen dat oma een geweldige leermeester is geweest! Wij maken Moksi Alesi zoals onze moeder dat doet, althans dat proberen we. Want zo lekker als zij het kan klaarmaken, lukt ons nooit! Onze moeder maakte dit vaak toen we jong waren, omdat het voor een gezin van vijf een relatief makkelijk te maken gerecht was waarvoor onze vader (die huisvader was) dan overdag de voorbereiding trof. Snipperen van ui en tomaat, zoutvlees uitkoken, en natuurlijk de jarpesie vast koken. Als onze moeder dan thuiskwam uit het werk, hoefde ze alleen de Moksi Alesi nog ‘te draaien’. Het leuke is dat onze moeder nu nog elke week bij ons thuis kookt voor onze gezinnen. Net als wij, zijn onze kinderen gek op deze Moksi, het is echt één van hun favoriete maaltjes van oma.”
Jarpesie
De jarpesie boon is familie van de tuinboon, alleen dan kleiner en bruin en kent vele namen zoals djarpesi of veldboon. Voor de zussen is deze boon het ingrediënt dat niet mag ontbreken bij een traditionele Moksi Alesi. “Wij adviseren ook altijd om een groot pak jarpesie te kopen, zodat je alle boontjes in één keer een nachtje in water kunt weken. Wanneer je ze de volgende dag kookt, en vervolgens invriest in porties, dan heb je altijd jarpesie klaar om een snelle moksi Alesi te maken.
Voor ons recept voegen we aan de jarpesie tomaat, ui, rijst, peper en kokosmelk toe. Samen vormt dit een heerlijk smakelijk gerecht. Wil je variëren? Dat kan. Kook bijvoorbeeld een kleine teen kurkuma, verse gember en een stengel citroengras mee. Zo maak je dit gerecht nog lekkerder.”
Meer weten over This Girl Can Cook
Wij zijn One’sy en Tewa, de twee zussen achter foodblog This Girl Can Cook. Geboren en getogen in Amsterdam, maar ook zeker opgegroeid met de Surinaamse cultuur van onze ouders. Qua eten betekende dit dat we de ene dag bijvoorbeeld krieltjes met sperziebonen en cordon bleu aten, de dag erna een heerlijke Surinaamse nasi met geroosterde kip en weer een dag later lasagna. Met ons blog willen we de heerlijke gerechten van onze oma delen met liefhebbers van de Surinaamse keuken en ze laten zien dat er ook gezonde(re) bereidingswijzen, ingrediënten en gerechten zijn die net zo lekker smaken. Omdat onze vader overleed aan de gevolgen van diabetes, vinden wij het erg belangrijk om mensen daarvan bewust te maken. Daarom kan je bij ons niet alleen terecht voor traditioneel Surinaams eten, maar ook voor verrassende fusion recepten met ingrediënten die bekend zijn in de Surinaamse keuken.