Kijkje in de keuken van Spice Trip with Paulami

Foodie Paulami van Spice Trip with Paulami heeft Indische roots en is sinds vier jaar woonachtig in Nederland. Inmiddels heeft ze een goedlopend eigen bedrijf, geeft ze kookworkshops en ontwikkelt ze haar eigen smaakvolle recepten. Wij waren uitgenodigd om een kijkje te nemen in haar keuken.

Kurma

Tijdens ons bezoek leert Paulami ons hoe je een traditionele Kurma maakt. Kurma, ook wel Qorma genoemd, is een Indiaas gerecht dat bestaat uit vlees of groente dat gestoofd wordt met yoghurt, room, water of bouillon en veel kruiden, zodat er een dikke smaakvolle saus ontstaat. Ze legt ons uit dat er in India veel verschillende soorten Kurma bestaan, afhankelijk van in welk deel van India je je bevindt. Zij heeft speciaal voor ons een vegetarische variant ontwikkeld en gebruikt daarbij onze kokoscréme om de groente is te stoven. Zo krijgt onze Kurma een Zuid Indiaas tintje.

 

Kokoscreme in gebruik | Valle del Sole

En dan is het tijd om aan de slag te gaan. Paulami haalt een traditioneel Indisch kruidenpotje tevoorschijn. De kleuren en geuren komen je tegemoet en wij wanen ons letterlijk even in India. Ze bereidt de kurma-pasta, snijdt de groente en dit alles met een grote glimlach op haar gezicht. Ondertussen praat ze ons bij over Indische gebruiken en over de vele mogelijkheden die een goede Kurma te bieden heeft. Ondertussen vult de keuken zich met de lekkerste geuren en kunnen wij niet wachten om straks wat te proeven. Wanneer de groenten een tijdje gestoomd hebben, voegt ze als laatste onze kokoscrème toe. Zo ontstaat een dikke kruidige saus. Ze laat het geheel nog even stoven en dan is het klaar!

 

Gember schillen met een theelepeltje

Gember schillen | Valle del Sole

Tijdens de bereiding leert Paulami ons nog een aantal kooktrucjes. Want wist jij dat wanneer je een knoflookteentje 10 sec in de magnetron legt je het velletje er zo afhaalt? Wij niet! Daarnaast laat ze ons zien hoe je eenvoudig gember schilt met een theelepeltje. Op deze manier gebruik je het maximale van deze specerij.

 

De bijzondere krachten van ui

Klaarmaken Kurma | Valle del Sole

En tot slot is het tijd voor het opmaken van het bord. Ze kiest ervoor om de Kurma te serveren met rijst en geeft aan dat een naanbroodje er ook heerlijk bij is.  Voor de garnering twijfelt ze tussen het neerleggen van een limoen of verse rode ui. Ze kiest voor de limoen omdat dit net iets toegankelijker is, maar weet ons nog wel te vertellen dat traditioneel de Kurma geserveerd wordt met verse rode ui. Deze zorgt er namelijk voor dat wanneer het gerecht heel (lees te) pittig is, je daar minder last van krijgt. Al eeuwenlang worden Indiërs geadviseerd om bij temperaturen boven de 40 graden celcius, een ui in hun broekzak te stoppen. Deze trekt namelijk de warmte uit je lichaam. Weer wat geleerd!

 

Indiasche Kurma | Valle del Sole

Wil jij deze Kurma zelf proberen? Bekijk hier het volledige recept.

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. cookie verklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten