Foodie Judith van My foodblog.nl heeft met een Joods-Nederlande vader en een Indo-Caribische moeder een zeer multiculturele achtergrond. Als kind was ze bijna iedere zomer in de VS en Canada te vinden, om haar familie te bezoeken, dus de wereldse kijk op koken is haar met de paplepel ingegoten. En dat proef je in haar gerechten; die zijn niet alleen heel kleurrijk, ze zitten boordevol smaak.
Inspiratie haalt Judith werkelijk overal vandaan. Uit reizen, haar achtergrond, wat ze vroeger at, maar ook gewoon uit de supermarkt. Als ze een ingrediënt ziet liggen poppen er vaak tien ideeën op wat ik met dat gerecht zou kunnen maken. Wat een luxe! Zelf eet ze geen vlees en veel van haar recepten zijn dan ook vegetarisch. Op deze manier kan ze mensen laten zien dat vegetarisch eten alles behalve saai hoeft te zijn.
‘Ik hou van kruiden en specerijen en ben dan ook niet bang om die te gebruiken.’
Vooral het verhaal achter een recept inspireert Judith. Ze heeft zelfs een tijd lang de rubriek ‘oma’s recepten’ gehad. Heerlijk om haar eigen oma’s recepten te maken, maar ook die van andere oma’s en vooral de verhalen achter een recept te lezen. Zo maakte haar opa van haar vaders kant de lekkerste boterkoek, zuurkool stamppot en vleesgerechten. En haar oma van haar moeders kant maakt de allerlekkerste bara en roti, Daar kan ze zich nog steeds letterlijk misselijk in eten.
Op de vraag wat nu haar eigen lievelingsgerecht is kan ze niet een, twee, drie antwoord geven. Het feit dat ze bijna elke dag wat anders eet vindt ze juist zo geweldig. Toch is er één gerecht dat ze elke dag wel kan eten: sushi. Toen ze heel klein was, was ze een moeilijke eter, maar als tiener veranderde dat al snel en werd ze juist de persoon die alles probeerde. ‘Mijn allereerste herinnering daaraan is jaren geleden, in Australië toen de sushi op een ‘sushi trein’ voorbij kwam. Vanaf toen is de liefde voor sushi nooit bekoeld en maak ik het ook regelmatig zelf.’
Wat Judith iedere kok zou willen meegeven is dat je moet proeven, proeven en nog eens proeven. Zelf is ze pas rond haar 20e begonnen met koken. Doordat ze veel durfde te proeven en vanuit haar jeugd veel smaken gewend was, weet ze gemakkelijk smaakcombinaties maken. ‘En nee, dat lukt niet altijd, maar wees vooral niet bang om te falen. Je leert er altijd van!’
My Foodblog heeft voor ons een heerlijk arepa recept ontwikkeld; arepa’s gevuld met zoete aardappel en een frisse salsa. Een typisch My Foodblog recept: werelds, boordevol kleur, gezond en bomvol smaak. Zo zit er o.a. chipotle en pimenton in. Twee van Judith’s favoriete specerijen van dit moment.