Vandaag nemen we een kijkje in de keuken van Lenna, een Nederlandse vegan foodie met Tunesische roots. Als studente in de voeding en diëtetiek is ze dagelijks met goede voeding bezig. Zelf is ze niet uit haar keuken te slaan en hoopt ze op haar platform lennaomrani.com mensen te inspireren om meer plantaardig te eten om zo een gezondere en gelukkigere leefstijl te omarmen.
Lenna heeft een Nederlandse moeder en een Tunesische vader enwoont al haar hele leven in Nederland. Ze heeft haar Tunesische achtergrond gebruikt om haar kookkunsten te verrijken. ‘Ik ben met veel kruiden en verse producten opgegroeid, en dit neem ik ook mee in mijn eigen recepten. Ik kook met verse producten en doe bijna altijd alles zelf!’ aldus Lenna.
Plantaardig
Sinds een jaar heeft ze zich volledig op plantaardige voeding gericht. De reden is simpel; omdat plantaardig eten beter is voor het milieu, beter voor dierenwelzijn en ook omdat het enorm veel gezondheidsvoordelen heeft. Zelf ziet ze plantaardig eten niet als een ‘dieet’, maar als een levensstijl, dat verder gaat dan eten alleen. De keuze om te bepalen wat ze gaat eten begint met de keuze voor verse, natuurlijke en pure producten, die goed zijn voor lichaam en ziel. Door deze producten te gebruiken in haar recepten voelt ze zich een stuk fitter en heeft ze meer energie dan voorheen. Ze kan het iedereen aanraden!
Lenna is, net als wij, fan van peulvruchten. Ze gebruikt ze vaak en ze mogen ook zeker niet ontbreken in een plantaardig eetpatroon. Haar favoriet zijn absoluut kikkererwten. Die gebruikt ze werkelijk overal voor; voor een goede hummus, in curry’s en zelfs voor haar recept cookie dough! Voor het recept dat ze vandaag voor ons gaat maken, staan zwarte bonen op het menu. Door de lichte vlezige textuur zijn deze bonen een goede vleesvervanger in dit vegan recept.
In Mexicaanse sferen
Lenna’s recept neemt ons mee naar Mexico, voor een kleurrijk en smaakvol gerecht. Het recept is tot stand gekomen door twee van haar favorieten met elkaar te combineren: zoete aardappel en chili sin carne. Als ze los van elkaar al lekker zijn, dan moet de combinatie helemaal goed zijn!
We beginnen het recept met de zoete aardappel, deze moeten een klein uurtje de oven in, dus die tijd gebruiken wij om de vulling voor te bereiden. Heb je iets minder tijd? Geen probleem, je kunt zoete aardappel ook prima poffen in de magnetron. Dan duurt het maar 10 minuten. Lenna geeft toch de voorkeur aan de oven, omdat de schil van de aardappel dan net iets steviger wordt.
De vulling is een prachtig kleurenpallet: het rode van ui, paprika en peper, het groen van de bosui, het gele van de babymaiskolfjes en het zwarte van de bonen maken het geheel een feestje om naar te kijken. Als de kruiden aan de vulling worden toegevoegd en de geur van komijn, knoflook en paprikapoeder de keuken in vullen, is het feest helemaal compleet.
Dan gaat het belletje van de oven en haalt ze de heerlijk geurende zoete aardappels eruit. Behendig haalt ze met een lepel de vulling uit de aardappels en voegt deze bij het groentemengsel, om ze vervolgens weer in de schil van de aardappels te leggen. De aardappels worden afgetopt met fijngesneden bosuitjes, verse koriander en vegan kaas. Ole!
Wil jij deze Mexicaanse zoete aardappels zelf uitproberen? Bekijk hier het volledige recept.