Kijkje in de keuken van Joke Boon

Geschreven door Joke Boon

 

Vandaag nemen jullie een kijkje in mijn keuken. De keuken van een receptontwikkelaar. Na het schrijven van mijn kookboeken Bonen! en Linzen!, ben ik door Valle del Sole gevraagd om ook voor hen een aantal recepten te ontwikkelen en deze wilden ze graag bij mij thuis vastleggen.

 

Een keuken om trots op te zijn

Een aantal jaar geleden. Ik had een (nieuw) kookboek geschreven en om dat te promoten zou er een filmpje bij mij thuis opgenomen worden. Ik zou een gerecht uit dat boek klaarmaken en ondertussen de boel vrolijk en deskundig aan elkaar praten. Ik had de keuken opgeruimd, een leuk jurkje aangetrokken en mijn haar gefatsoeneerd. Ik had er echt zin in.

Toen de cameraploeg kwam en ik iedereen van koffie en koek had voorzien, keek het meisje dat de productie begeleidde rond. Niet veel later zei ze: ik had bij u toch minstens een kookeiland verwacht. Ik voelde me als een ballon met een klein gaatje waaruit langzaam wat lucht ontsnapte. ‘’Tja”, zei ik, “in alle eerlijkheid dat zou ik ook wel willen. Maar dan houden we geen ruimte over voor de rest van het leven.”

Sindsdien keek ik met een andere blik naar mijn eigen keuken. “Wat mopper je toch opeens over de keuken”, zei mijn man. En als er iemand kwam dan begon ik me in toenemende mate te verontschuldigen voor mijn gewone, kleine, rommelige keuken. Tot een vriendin een keer zei: “Jij ontwikkelt recepten voor mensen met een gewone keuken. Want zo’n keuken hebben de meeste mensen nou eenmaal. Niks om je voor te schamen. Eerder iets om trots te zijn dat je zó kunt koken in zo’n gewone keuken.”

Sindsdien ben ik weer tevreden en vond ik het dan ook heel leuk om het team van Valle del Sole te mogen ontvangen. Naast het koken van drie heerlijke recepten hebben ze me het hemd van het lijf gevraagd over mijn kennis over linzen.

Bereiding linzenschotel | Valle del Sole

Wat je altijd al wilde weten over linzen

  • Linzen hebben het grote voordeel dat ze niet geweekt hoeven te worden. Het kan uiteraard wel, dan zijn ze nog sneller gaar. Volgens sommige natuurvoedingsdeskundigen zou weken zelfs de verteerbaarheid vergemakkelijken.
  • In het algemeen kun je zeggen dat hele linzensoorten een kooktijd hebben tussen 15-25 minuten. De gepelde en gespleten soorten oranje en gele splitlinzen hebben een kooktijd van 8-12 minuten. Proef áltijd om te zien of ze naar jouw smaak gaar genoeg zijn. Linzen zijn een natuurproduct en het garen hangt mede samen met de bewaarwijze, het ras en hoe ‘oud’ de linzen zijn.
  • Zuur vertraagt het garingsproces aanzienlijk: voeg je zuur (sap van citrusvruchten, tomatenpuree, wijn) toe dan kan de kooktijd bijna verdubbelen.
  • Gedroogde linzen kun je lang bewaren. In een goed afgesloten, zo luchtdicht mogelijke verpakking en op een koele, droge en liefst donkere plaats blijven ze zeker een jaar goed. Mijn ervaring is echter dat ze ‘onbeperkt’ houdbaar zijn: bewaar je ze langer dan drogen ze alleen iets meer in, waardoor je ze eventueel beter kort kunt weken, wat langer moet koken en ze iets steviger blijven na het koken.
  • Als linzen aan licht worden blootgesteld dan kunnen ze hun kleur verliezen, ze ‘verbleken’ dan als het ware. De smaak, voedingswaarde en textuur blijven echter gewoon bewaard (mits goed verpakt natuurlijk).
  • Linzen in blik kun je natuurlijk ook lang bewaren. Als je linzen uit blik gebruikt is het raadzaam om ze voor gebruik even in een zeef af te spoelen onder koud stromend water. Linzen uit blik bevatten soms zout en dat spoel je hiermee weg.
  • Het is handig om gekookte linzen op voorraad te hebben. Deze voorraad kun je zelf ook eenvoudig aanleggen: door een grote hoeveelheid linzen te koken en deze in porties met het kookvocht in te vriezen. Van belang is dat de linzen in het vocht blijven, om vriesbrand te voorkomen (uitdrogen door bevriezen).
  • Gekookte linzen in het kookvocht blijven in de koelkast een week goed.
  • Gedroogde linzen kun je – zoals alle peulvruchten – niet rauw eten.

Linzen bruchetta | Valle del Sole

Aan de slag met linzen

Voor Valle del Sole heb ik drie heerlijke gerechten ontwikkeld:

 

Veel linzenkookplezier!

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. cookie verklaring

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten