Jackfruit, ook wel Nangka genoemd, is een grote stekelvormige vrucht. Oorspronkelijk komt deze tropische vrucht uit India, maar tegenwoordig kom je hem in heel Azië en zelfs in Amerika en Afrika tegen. De vrucht groeit aan hoge bomen en kan wel tot 40 kilo zwaar worden. Slechts 30% van de vrucht kun je daadwerkelijk eten.
In Nederland wordt de jackfruit voornamelijk onrijp en in blik verkocht en is dan licht gepekeld (in brine). We noemen hem dan jonge jackfruit. Hij is groen van kleur, neutraal van smaak en je vindt hem in de supermarkt. Wil je verse jackfruit kopen, dan kun je bij de toko terecht. Zij verkopen ingevroren rijpe jackfruit. Deze is geel van kleur, heeft een stevige bite en is licht zoet van smaak (zoals een ananas, mango en appel). Ook de zaden van de jackfruit kun je eten als snack of verwerken in zoete gerechten, zoals smooties en desserts.
Heerlijke vleesvervanger
De jonge jackfruit dankt zijn populariteit aan zijn vlezige structuur. Deze kun je vergelijken met die van pulled pork of pulled chicken. Hij wordt dan ook vaak als vleesvervanger gebruikt, om zo de vlezige bite aan een vegan curry of stoofschotel te geven.
Jackfruit is een bron van vezels, zetmeel, vitamine B6 en C en kalium. Een hele voedzame vrucht dus. Let wel op dat jackfruit qua voedingswaarden geen volwaardige vleesvervanger is. Hiervoor bevat de jackfruit onvoldoende eiwitten.
Fair Trade
Onze Jackfruit is niet alleen biologisch geteeld, hij voldoet ook volledig aan alle fair trade richtlijnen. Dit komt omdat wij onze boeren en andere partijen in de keten een eerlijke prijs bieden voor het werk dat ze voor ons verrichten. Aan de hand van het Fairtrade logo kun je zien dat de ingrediënten voor onze producten op een eerlijke manier worden geproduceerd.
Ook jij als consument bent een essentieel onderdeel van Fairtrade. Met elk Fairtrade product dat jij namelijk als consument koopt, steun jij onze boeren en hun werknemers en stel jij hen in staat meer controle over hun toekomst te geven. Een prettige gedachte, niet waar?
Wat kun je met Jackfruit?
Wanneer je gaat koken met jackfruit zul je merken dat het vruchtvlees heel goed de smaken van sauzen en kruiden opneemt. Daarom is jackfruit uitermate geschikt voor curry’s en stoofschotels. Wij hebben Vegan Foodie Lenna Omrani gevraagd om voor ons een recept te ontwikkelen met onze jackfruit. Het resultaat is een heerlijke rode curry met jackfruit, wortels en champignons.
Perfect voor een gure herfstdag!