Deze puree van kikkererwten en tahin vindt haar oorsprong in Levant, het Midden-Oosten en is erg populair in de Noord-Afrikaanse en Turkse keuken. Waar deze puree traditie getrouw als bijgerecht geserveerd wordt met brood, zien we hem in Nederland tegenwoordig op menig borreltafel terug en wordt hij zelfs op de boterham gegeten. Wij zijn gek op deze puree en duiken in de historie van deze lekkernij.
De basis
Hummus betekent in het Arabisch kikkererwten en bij een traditionele hummus draait het dan ook om die kikkererwten in combinatie met tahin (sesamzaadpasta). De verhouding is ongeveer 80% kikkererwten en 20% tahin. Verder worden aan de puree smaakmakers als knoflook, olijfolie en citroensap toegevoegd. Even pureren en klaar is je eigen verse hummus. Van oudsher wordt hummus gegeten met pitabrood of Turks brood, of als dip bij bijvoorbeeld een falafel.
Omdat in verse hummus veel kikkererwten worden gebruikt, bevat deze puree de nodige eiwitten, vezels, B-vitaminen en ijzer, waardoor deze niet alleen heel lekker, maar ook nog eens goed voor je is. Daarnaast is hummus vrij van gluten, noten en zuivel en daarmee dus ook zeer geschikt voor mensen met allergieën.
Variaties tot in het oneindige
Vooral met de smaakmakers kun je oneindig variëren. Zo kun je bijvoorbeeld naast knoflook ook komijn toevoegen, of dille wanneer je een hummus bij vis eet, of wat dacht je van koriander, platte peterselie en bladserderij wanneer je de Arabische keuken in huis wilt halen.
De olijfolie zorgt ervoor dat de hummus lekker smeuïg wordt en niet uitdroogt. Bij een traditionele hummus zit deze olie niet door de puree zelf, maar schenk je die er aan het einde overheen. Ook hier kun je weer variëren met bijvoorbeeld een walnootolie of sesamolie. Welke smaakmaker of olie je ook gebruikt, uiteindelijk draait de hummus om de juiste balans van kikkererwten en tahin.
Om je een beetje op weg te helpen met het variëren hebben we twee recepten voor je op een rij gezet.
1. Hummus met komijn en koriander
Binnen een handomdraai staat deze variant bij jou op tafel.
Met deze variant geef je jouw hummus net even een pittige twist.