Heimweegerecht Zeytinyağlı Barbunya; even terug naar Turkije

We vroegen Hale, de dame achter Turkishtale.nl speciaal voor ons een gerecht te maken waar ze goede herinneringen aan heeft. Ze kwam uit bij Zeytinyağlı Barbunya; een Turks gerecht van kievitsbonen, dat zij van jongs af aan gegeten heeft en haar direct weer terugbrengt naar haar kindertijd. Wij werden nieuwsgierig en wilden alles over haar en dit bijzondere gerecht weten.

 

Hale is geboren in Koeweit, opgegroeid in Istanbul, half Palestijns en Turkse kok. Inmiddels woont ze al weer vijf jaar in Nederland en leeft ze van haar passie: koken. Op haar website vind je de lekkerste Turkse gerechten; en zoals ze zelf zegt: ‘De Turkse keuken is zo rijk en divers en heeft zoveel meer te bieden dan alleen kebab. Ik hou ervan dat de Turkse keuken zo toegewijd is aan ingrediënten van goede kwaliteit en dat ieder gerecht in royale porties wordt geserveerd.’ Naast speciale menu’s en kookworkshops biedt Hale een tal van vegetarische en veganistische recepten aan. Wij zijn dat ook verheugd dat zij aan ons wat meer wil vertellen over één van haar favoriete gerechten; Zeytinyağlı Barbunya, oftewel Turkse kievitsbonen.

 

Zeytinyağlı Barbunya

Zeytinyağlı Barbunya brengt Hale direct terug naar haar kindertijd; de zomer en oudejaarsavond. Ze ziet zichzelf weer zitten aan tafel, waar ze met haar grootmoeder en moeder zat om kilo’s bonen van hun schil te ontdoen. Deze werden ingevroren, zodat er de hele winter van gegeten kon worden. Dit ontschillen was nog een hele klus, maar de eerste hap van de Zeytinyağlı Barbunya zou alles goedmaken, dat wist je van te voren. Zeytinyağlı Barbunya wordt veelal in de zomer gegeten en bij Hale in haar familie mocht dit gerecht niet ontbreken als meze tijdens het oudejaarsdiner. Deze traditie zet zich nog ieder jaar voort.

Turkse ouderjaarsdiner | Valle del Sole

 

Als tip geeft Hale ons nog mee dat je tijdens het maken van dit gerecht een kaneelstokje kunt toevoegen, zodat het gerecht een heerlijk aroma afgeeft. Het gerucht gaat zelfs dat door het toevoegen van een kaneelstokje je de drang naar snoep kunt stoppen. Dat is natuurlijk sowieso de moeite van het uitproberen waard.

Wil jij deze Turkse kievitsbonen zelf proberen? Het recept van Zeytinyağlı Barbunya vind je op onze receptenpagina. Heerlijk met knapperig brood. Afiyet olsun!

 

Zeytinyağlı Barbunya | Valle del Sole