Erwtensoep – dé traditie van Nederland

Als wij aan Nederlandse winters denken, dan denken we aan een kop dampende erwtensoep. In de volksmond ook wel ‘snert’ genoemd. Deze soep bestaande uit groene spliterwten, vleesbouillon en groenten als knolselderij, prei, wortel en ui wordt al sinds jaar en dag gegeten en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. Het lekkerst vinden we hem, wanneer je lepel er recht overeind in blijft staan.

 

Al eeuwen een succes

Het eerste Nederlandse recept voor erwtensoep dateert uit het begin van de 16e eeuw. Door de jaren heen is het recept van deze traditionele soep niet veel veranderd. De basis van elke erwtensoep is een vleesbouillon waarin groene gedroogde spliterwten gaar gekookt worden. De variatie zit hem met name in de toegevoegde groenten, zoals knolselderij, bleekselderij of wortel.

Om de soep nog verder aan te kleden wordt veelal gebruik gemaakt van vet varkensvlees. Denk daarbij aan karbonade, speklapje of een varkenspoot. Tegenwoordig zien we dat de rookworst een breed geaccepteerd ingrediënt van erwtensoep is.

In sommige gevallen wordt ook een aardappel aan de soep toegevoegd, zodat de soep de gewenste dikte krijgt. Echte liefhebbers laten zelfgemaakte erwtensoep het liefs een nachtje staan, waardoor deze nog dikker wordt. Volgens deze kenners mag je de soep pas na een nachtje staan echt ‘snert’ noemen.

 

Snert in kom | Valle del Sole

 

Leuke feitjes over erwtensoep

  • Dat erwtensoep door de eeuwen heen een plekje in de Nederlandse cultuur heeft weten te bemachtigen blijkt wel uit het feit dat er jaarlijks in Groningen een Wereldkampioenschap Snertkoken wordt gehouden
  • In 2018 is snertkoken zelfs op de Nederlands inventarisatielijst voor immateriaal erfgoed geplaatst
  • Erwtensoep en roggebrood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit roggebrood wordt traditioneel getrouw belegd met katenspek, kaas of boter.
  • Erwtensoep staat in de top 10 meest populaire soepen in Nederland

 

Erwtensoep recepten

Ondanks dat de basis voor erwtensoep als eeuwenlang hetzelfde is, heeft inmiddels bijna iedere Nederlandse familie zijn eigen versie van deze traditionele soep in zijn repertoire. Ook wij delen nog graag een aantal varianten met je, want ook voor deze soep geldt: verandering van spijs doet eten.

Laat ons weten welk recept jij het lekkerst vindt op @valledelsolenl?