Ishu is een gepassioneerde goedlachse kok afkomstig uit India. Hij is opgegroeid in Singapore en heeft vervolgens in steden als Chicago, Beijing, New Delhi en Amsterdam gewoond. Het wonen in deze verschillende landen en steden hebben hem gevormd. Niet alleen als mens, maar ook als kok. Hij heeft de kans gehad om allerlei keukens te leren en te proeven. Deze kennis en inspiratie neemt hij mee in zijn hedendaagse kookstijl en geeft jou een kijkje in zijn leven.
Amritsari Chole
Speciaal voor ons is Ishu de keuken in gedoken om één van zijn favoriete Indische gerechten te bereiden. We hadden hem gevraagd een gerecht te kiezen waar hij goede herinneringen aan heeft. Het is Amritsari Chole met kikkererwten geworden.
Amritsari Chole is curry met kikkererwten die vooral erg populair is in Noord-India in de regio Punjab. Het wordt vaak verkocht door straatverkopers in combinatie met brood (flatbreads). Net als in India voegt ook Ishu thee toe aan zijn recept waardoor de kikkererwten een donkerdere kleur krijgen.
‘Amritsari Chole doet me denken aan mijn moeder.’ vertelt Ishu. ‘Voor haar is dit echt een feestgerecht en wij aten het thuis dan ook geregeld wanneer er wat te vieren viel. Bij de geur van deze stoofpot waan ik mij weer even bij haar aan het aanrecht. Samen flatbreads maken en stiekem van de kruidige kikkererwten snoepen.’
Het recept
Amritsari Chole is niet ingewikkeld om te maken, het vergt alleen een beetje geduld. Begin een dag van te voren met het weken van de kikkererwten met de kruiden om ze vervolgens de volgende dag te koken. Wanneer dat eenmaal gedaan is, volgt de jus vanzelf.
De smaak van Amritsari Chole is eenvoudig en complex tegelijkertijd. De verschillende texturen van kikkererwten, granaatappels en koriander zorgen voor een juiste balans en eenmaal gecombineerd met rijst of brood wordt de curry een perfecte smaakdrager.
Ishu heeft ons stapsgewijs meegenomen in de bereiding van dit gerecht; van het weken van de kikkererwten in een kruidenthee tot aan de bereiding van de perfecte jus. Bekijk alle stappen voor het beste resultaat!
Wil jij zelf deze Amritsari Chole maken? Bekijk dan hier het volledige recept.
Tips van de kok
Inmiddels heeft Ishu zijn eigen Amritsari Chole al vele malen gemaakt en geoptimaliseerd. Als tip gaf hij ons nog mee dat je bakpoeder kunt gebruiken wanneer je de kikkererwten kookt. Slechts een klein beetje bakpoeder zorgt ervoor dat het kookproces aanzienlijk wordt ingekort.
Uiteraard kun je voor dit recept ook kikkererwten uit blik gebruiken. Al geeft Ishu de voorkeur aan droge kikkererwten die je een nachtje laat weken. De smaken trekken dan beter in de kikkererwten. Ook voor de jus geldt dat ‘tijd’ een waardevol ingrediënt is. Je kunt deze eenvoudig een dagje eerder bereiden. Volgens Ishu smaakt hij de volgende dag namelijk nóg lekkerder!