De populariteit van peulvruchten neemt nog ieder jaar toe. En terecht. Wat zijn er veel soorten en maten en wat zijn ze lekker. Om je een eindje op weg te helpen in de wereld van de peulvruchten hebben we 10 leuke weetjes op een rij gezet.
- 1x per week peulvruchten eten
Peulvruchten zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook erg voedzaam. Ze bevatten namelijk van nature veel vezels, koolhydraten, eiwitten, vitamine B, mineralen, ijzer en calcium. Hierdoor passen ze heel goed binnen een gezond voedingspatroon. Het voedingscentrum heeft de schijf van vijf hier zelfs op aangepast en raadt sinds 2016 aan om 1x per week peulvruchten te eten.
- 75 gram peulvruchten = 100 gram vlees
Steeds meer mensen kiezen voor een dagje zonder vlees. Peulvruchten zijn dan een goed alternatief. Doordat ze veel vitamines, vezels en plantaardige eiwitten bevatten worden ze gezien als een uitstekende vleesvervanger.
- Gedroogde peulvruchten; een duurzame keuze
Dit komt doordat de opbrengst van landbouwgrond van peulvruchten vele malen hoger is dan de opbrengst van veeteelt. Enerzijds doordat dieren voeding nodig hebben, waardoor er naast grond voor de dieren ook grond nodig is voor het verbouwen van hun voedsel. Anderzijds hebben dieren een hogere CO2 uitstoot dan planten. Daarnaast heb je minder peulvruchten (75 gram) dan vlees (100 gram) nodig om dezelfde hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen en kun je gedroogde peulvruchten ongekoeld transporteren en bewaren.
- Peulvruchten, wat doe je ermee?
Dat peulvruchten in opkomst zijn zie je terug in de vele recepten die tegenwoordig voor handen zijn. Salades met zwarte oogbonen, burgers van linzen en kikkererwten in de soep. Peulvruchten en specerijen gaan goed samen, waardoor je naast voedzame ook zeer smaakvolle gerechten krijgt. Laat je inspireren door onze recepten.
- Was gedroogde peulvruchten altijd voor gebruik
Hiermee verwijder je natuurlijk vuil zoals steentjes, die soms door de verpakkingsmachine niet te onderscheiden zijn van peulvruchten.
- Gedroogde peulvruchten weken, waarom eigenlijk?
Zonder ze te weken zijn de peulvruchten te hard en daardoor niet bruikbaar in gerechten. Daarnaast bevatten rauwe peulvruchten van nature de gifstof lectine. Door de gedroogde peulvruchten te weken en minimaal 10 minuten goed te koken maak je deze gifstof onschadelijk. Tip: voeg een beetje zout toe bij het koken voor extra smaak.
- Gebruik een snelkookpan om kooktijden te verkorten
Geduld is een schone zaak wanneer je wilt koken met gedroogde peulvruchten. Begin daarom altijd een dag van te voren en laat de peulvruchten wellen gedurende de nacht. Heb je een keer minder tijd dan kun je de kooktijden aanzienlijk verkorten door een snelkookpan te gebruiken. De meeste peulvruchten zijn dan binnen een half uurtje klaar.
- Kooktijd verschilt per keer, hoe kan dat?
De kwaliteit van een gedroogde peulvrucht verandert in de loop der tijd. Ongeveer een jaar na het drogen wordt het schilletje om de peulvrucht dikker en zal deze dus langer moeten koken om lekker zacht te worden. Controleer daarom altijd de bereidde peulvrucht voordat je ‘m afgiet op smaak en stevigheid.
- Droog versus blik
Ieder heeft zo zijn voorkeur voor het gebruik van peulvruchten. Uiteraard speelt de bereidingstijd een grote rol. Daarnaast worden er bij conservenblikken nog wel eens ingrediënten toegevoegd, waardoor de smaak van de peulvrucht verandert. Wij hebben voor onze peulvruchten in blik gekozen voor een natuurlijke manier om de houdbaarheid te verlengen en voegen alleen water en zout toe. Voor gebruik adviseren we je de peulvruchten even af te spoelen met water, zodat je gerecht minder zout zal opnemen.
- Peulvruchten in de vriezer
Wist je dat je gekookte peulvruchten goed kunt invriezen? Ideaal voor die keren dat je wat minder tijd hebt. Wel en kook jouw favoriete droge peulvruchten volgens de verpakking, gebruik wat je nodig hebt en de restant kun je tot drie maanden bewaren in de vriezer. Laat de peulvruchten wel even goed afkoelen voordat je ze in de vriezer stopt.